Erosjon og sedimenttransport

Time 1.           Kystsonen

Læringsmål:

Timen skal gi en forståelse for begreper, definisjoner og problemstillinger knyttet til kystsonen. Sentrale faktorer for endringer i kystsonen - spesielt på sandkyster - beskrives.

 

 

Time 2.           Elvemunninger, inlet og sedimenter

Læringsmål:

Time 2 skal gi studenten en viss forståelse av hva som skjer i elvemunninger.

Forbindelseskanaler (inlets) mellom åpen sjø og innenforliggende vannmasser omhandles kort med utgangspunkt i hydrodynamiske forhold og sedimentlikevekt. Og studenten skal få innsikt i sedimentegenskaper som er viktige i forhold til kystproblematikk.

 

Time 3.           Erosjonsmekanismer

Læringsmål:

Gjennom beregning av de krefter som påvirker et sedimentkorn vil studenten få definert grunnlaget for startbevegelse av kornet. Timen skal gi beregningsverktøy for å estimere når startbevegelse inntreffer, og de resulterende bunnformasjoner som sedimentbevegelsen forårsaker.

 

Time 4.           Bunnformer og bunnlast

Læringsmål:

Etter timen skal studenten forstå prinsippet for strømmotstand på bunnen, og kunne beregne størrelse på bunnformene. Konsept for estimering av bunnlast gjennomgås, og enkel beregning av bunnlast under gitte betingelser kan utføres.

 

Time 5.           Bunnlast og suspendert last

Læringsmål:

Time 5 skal gi et beregningsgrunnlag for transport av sedimenter som bunnlast og som suspendert last i en bølge- eller kombinert bølge/strøm situasjon.

 

Time 6.           Sedimenttransport tvers på stranden

- Profiler og likevekt

Læringsmål:

Timen skal gi en grunnleggende forståelse av endringer i strandprofil på kort og lang

sikt. Studenten skal kunen gjøre enkle vurderinger av om en stormsituasjon vil erodere eller bygge opp stranden, og et generelt likevektsprofil skal kunne beregnes.

 

Time 7.           Sedimenttransport tvers på stranden

- Strandfyllinger og grunner

Læringsmål:

Studenten skal forstå effekten av strandfyllinger, og kunne gjøre enkle beregninger av utviklingen av strandprofilet. Videre skal estimering av utvikling av grunner ute i profilet, og effekten av en heving av vannstanden beregnes.

 

Time 8.           Sedimenttransport langs kysten

- Definisjoner og beregninger

Læringsmål:

Timen gir definisjoner, begreper og eksempler knyttet til sedimenttransport langs stranden. Studenten skal forstå hva som skjer ved en hindring på kysten, og hva som er styrende for sedimenttransporten. Beregningsverktøy basert på energiflux-konseptet utvikles frem til CERC - formelen.

 

Time 9.           Sedimenttransport langs kysten

- Eksempler og sedimentbudsjett

Læringsmål:

Time 9 skal gi studenten et grunnlag for å beregne antatt transport av sand langs en strand. Det skal utvikles en forståelse av nødvendigheten av erfaring og det å "kalibrere" beregningene til de lokale forhold. Konseptet med sedimentbudsjett kan være et nyttig verktøy, og aktuelle tiltak gjennomgås kort.

 

Time 10. Lokalerosjon - rørledninger og peler

Læringsmål:

Time 10 skal gi studentene en forståelse av de mekanismer og parametre som gir utgravninger rundt rørledninger og peler på sjøbunnen, når disse blir utsatt for strøm eller bølger. Timen skal gi et grunnlag for å estimere størrelsesorden på utgravningene.

 

Time 11.           Lokalerosjon

- Peler, storvolumkonstruksjoner og vegger

Læringsmål:

Timen skal gi studentene videre bakgrunn for å estimere gravedybde rundt en pel utsatt for strøm og/eller bølger. Erosjon rundt storvolumkonstruksjoner er komplisert og dynamisk, men størrelsesorden på utgravningene kan estimeres ut fra modellforsøk. Studenten skal få en forståelse av erosjonsmønster foran en vertikal vegg.

 

Time 12.           Lokalerosjon

- Propellerosjon og beskyttelsestiltak

Læringsmål:

Time 12 skal gi en forståelse for problemstillinger knyttet til propellerosjon, og gi grunnlag for beregninger av strømhastighet i propellstrålen. Hastigheten på propellstrålen eksemplifiseres, og relateres til praktisk forekommende bunnklaringer ved kai. Effekt av baugpropell skal kunne vurderes opp mot effekt av hovedmotor, og typiske beskyttelsestiltak diskuteres.